Monumentaal restauratie

Onderhoud monumenten

Beton wordt vaak als een modern materiaal beschouwd. Vrijwel ieder gebouw of civiele constructie wordt vandaag de dag met hoogwaardige materiaal gerealiseerd. Waar we echter vaak niet bij stilstaan, is dat de eerste betonnen bouwwerken al meer dan honderd jaar oud zijn: monumenten.

Onderhoud monumenten: het probleem

In de 19e eeuw werd veelvuldig gebruik gemaakt van (ongewapend) beton voor o.a. waterbouwkundige werken, bruggen, riolen, vloeren en tegels. Met de komst van gewapend beton, omstreeks 1880, werd het materiaal steeds vaker constructief gebruikt. Eerst door middel van in het werk gestort beton. Later met behulp van prefab betonelementen.

Helaas worden we vandaag de dag steeds meer geconfronteerd met ernstige aantasting van het beton van monumenten. Gelukkig zijn er inmiddels vele methodes om deze problemen op te lossen. Methodes zoals betere bouwmaterialen, verbetering van het oorspronkelijke ontwerp en goede manieren om de schade blijvend te verhelpen.

De oplossing voor monumenten

Wij bij BMG Betontechnieken repareren de monumenten volgens de nieuwste technieken met materialen die we aanpassen aan de aard van de oude ondergrond.

We werken met de volgende technieken:

  • Het injecteren van scheuren.
  • Het handmatig repareren van betonschade
  • Het repareren van het beton met kathodische bescherming
  • Het aanbrengen van lijmwapening

Ervaring

Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door getrainde en opgeleide betonreparateurs, die al vele jaren in dit vakgebied werken.

Één van onze referenties is de met trots gerestaureerde thuredrith aula op begraafplaats Essenhof te Dordrecht dit schitterende pand dateert uit 1938 en ademt een barokke sfeer uit. De aula is ontworpen door een leerling van van Ravesteijn dat tevens ook de ontwerper van bv Kunstmin en de oude entree van Blijdorp was met zijn herkenbare stijl.

Sinds 1988 is de aula gesloten geweest. Toen het crematorium weer geopend werd en in 2010 weer in ere hersteld. Wij van BMG Betontechnieken hebben in 2020 alle betonreparaties, schilderwerk en kitwerkzaamheden mogen uitvoeren.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Interesse in een van onze diensten? Neem contact met ons op of vraag eenvoudig en geheel vrijblijvend een offerte op.

Offerte aanvragen